Biserica parohială Crainici este aşezată între satele Crainici şi Sărdăneşti, din Comuna Bala aparţinând satelor Crainici, Sărdăneşti şi Băleni la cca 100 m de şoseaua Floreşti - Baia de Aramă.

Este construită din cărămidă pe temelie de piatră, având zidul de 0.80m grosime şi este construită tip cetate. Are formă de cruce, este construită în anul 1818 şi terminată în anul 1837. Biserica poartă hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Ovedenia”.

Această biserică a fost construită de familia Ion Burnaz cu fiul său Costache Burnaz şi cu soţiile lor Ana şi Roxandra. Bătrânii spun că această biserică s-a făcut de această familie de boieri datorită faptului că în satul Crainici a existat o bisericuţă din lemn, iar la praznicul învierii Domnului acest boier, mergând la biserică de Sfintele Paşti, s-a aşezat pe un scaun care fusese adus de un bătrân ţăran din sat. Acest bătrân, venind şi el la biserică şi găsind scaunul ocupat de boier, l-a apostrofat pe acesta, zicându-i:
„- Boierule, dumneata ai puterea să faci o biserică, dar să-ţi aduci un scaun nu ai putut?”/

În urma acestui fapt, boierul s-a ridicat, a plecat spre casă şi, până seara, a trecut dealul la cumnatul său, boierul Glogoveanu, şi povestindu-i acestuia indignarea, acesta s-a oferit să-1 ajute şi astfel în vara aceluiaşi an s-au apucat şi au confecţionat cărămida şi s-au apucat să zidească biserica.

Primul preot deservent al acestei biserici a fost preotul Matei Crăciunescu, a cărui cruce de mormânt se află lângă zidul bisericii dinspre miazăzi. Apoi, s-au perindat mai mulţi preoţi până în anul 1928, când a venit preotul Vrapcea Gheorghe, care a păstorit până în anul 1973, când s-a pensionat.

Din 1973 şi până în prezent funcţionează ca preot subsemnatul.

La început biserica a fost acoperită cu şiţă, iar apoi peste aceasta s-a aşternut tablă. În anul 1965, în urma unei furtuni, a căzut asupra bisericii un brad secular care se afla la câţiva metri de biserică şi prin cădere, acesta a dărâmat turla şi a stricat acoperişul. Fiind monument istoric, în urma acestui accident nu s-a mai dat voie să fie acoperită cu tablă zincată şi s-a acoperit cu şiţă de brad.

În anul 1975, deteriorându-se şiţa, preotul paroh dimpreună cu membrii Consiliului Parohial au luat măsuri şi s-a acoperit din nou biserica cu şiţă de stejar.

Pisania acestei biserici este următoarea: Aceasta Sfânta biserica ce-şi prăznuieşte hramul „Ovedenia” s-a zidit de către Ion Burnaz cu fiul său Costache Burnaz cu toată cheltuiala la leat 1837, în zilele excelenţei sale Alexandru Voievod şi în zilele P.S Episcop al Râmnicului Matei Zugravul Constantin - Noiembrie 1837, ziua 12.

Pisania este scrisă cu litere chilirice, iar biserica figurează ca monument istoric.

Pictura este în frescă şi se menţine cea originală.